top of page
Caută
Poza scriitoruluiCOACHING Maria-Iris HOEPPE

Ce învăţăm din nevoie?


Ce mi-e foarte clar zilele acestea, este că celor ce le este frică de moarte, le e frică de fapt și de viață, şi nu au curajul, la modul general, să-și trăiască valorile și idealurile.


Ţi-ai dat seama şi tu, zilele astea, că dacă nu vei alegi să traiesti ca cine ești cu adevărat, în esența ta (bună), “vei muri altcineva”?

Da ai citit bine intrebarea; știu că nu sună obișnuit. Pentru că nu este o intrebare obișnuită.


Ca să putem trăi ca cine suntem meniţi să fim pe lumea asta, avem nevoie acută să ne căutam și manifestăm darul/talentul, fiecare. Și in parcursul ăsta, fiecare înțelegem că avem nevoie de oameni și că oamenii au nevoie de noi. Suficienţa, de toate felurile( aici intră și auto-suficienţa) ne distanțează de oameni. Nevoia ne apropie de ei. Cu cât ne ascultăm mai mult nevoile sufletului și nevoile intelectului (pe cele ale corpului, pare că ne pricepem totuși mai bine să le deslușim) și cu cât le inţelegem și le transformăm în obiective, cu atât conștientizăm câtă nevoie avem de alți oameni şi cât de mult suntem interconectați.


În țările sărace, unde oamenii au mai multă nevoie unii de alții, conexiunile umane sunt mai strânse, mai vii, mai calde. Pentru, că nu-i asa, nevoia îi unește, suficienţa îi separă !

Nevoia te face să suni, să bați la ușa unui om, să scrii cuiva, să cauți să fi mai inventiv, să te oprești din ceea ce făceai, să te uiți în jur, să vezi pe cine poți conta, să deschizi gura , să asculți, să respecți, să-ți domoleşti egoul.


Nevoia te obligă să te uiţi în oglindă cand simti ca altii te privesc ciudat. Nevoia te obligă să-ți îngrijesti durerea acutizată și să lucrezi pe viitor pro-activ. Nevoia te învață să fii alert.


Când te doare, înveți.

E drept că unii par că au devenit chiar masochisti, iar alții, maeștrii ai dansului grațios cu multe farfurii în aer pe care scrie "nevoie".


De nevoie îți părăseşti zona de resemnare, de nevoie citești, de nevoie înveți reguli, de nevoie și din nevoie faci previziuni. Din nevoie taci când chiar e bine să taci și cand altfel, poate că de obicei mascai neştiinta sau greşeala, sau slăbiciunea, cu zgomot sau cu agresivitate şi dominanţă.


De nevoie plătești servicii și astfel ajuți semenii să evolueze și ei, și să trăiască din darul/talentul lor. De nevoie cauți oameni pricepuți și te bucuri enorm apoi că i-ai găsit și ai beneficiat de darul lor.


În starea de nevoie uneori plângi și asta te-ajută să devii mai uman, coborând mai mult în sufletul tău. De nevoie îți șlefuieșți mai mult asperităţile comportamentului. Tot de nevoie vei lăsa la un moment dat kilogramele de platoşe jos, dacă nu vrei să mori, cum spuneam, ca fiind altcineva. Nu? Ştim că nimeni nu poate strange în balanţa vieţii, tone de curaj, fara sa aiba asumate deopotrivă tone de vulnerabilitate.


De nevoie devenim autentici; si câtă putere se naşte în noi de-aici.

De nevoie, pleci.

De nevoie, revii.

De nevoie, devii.

Intelegi ca aproape nimic nu poate fi definitiv; ca viata inseamna schimbare.


De nevoie te asociezi cu oameni care te pot susține. De nevoie cauți personalități alfa pe care să le urmezi.

Şi tot nevoia este cea care îți da uneori un curaj nebunesc si alteori, un calm îngeresc.


Nevoia este vocea conștiinței care vrea să te ajute să crești. Doar trebuie să o asculți și să faci, ceea ce viata iti cere, pe bune, să faci, ca sa devii cine ai nevoie sa fii. Sau cum zic englezii: you have to do, what you have to do. Period.


Ca leader, nevoia te obligă să îți ții calmul, să-ți cultivi, creşti şi păstrezi resurse interne și externe. Şi mai ales nevoia vine ca un mare maestru, să te învețe să îți faci aliați.

Nevoia îți readuce aminte unde ești, în conexiune cu unde tânjești să fii.

Și tot nevoia, te obligă să te oprești să mai faci lucrurile pe pilot automat.


Da, nevoia ne învaţă. Cu cât ma gândesc mai mult la nevoie, cu atât înteleg că ne e ghid, clopoțel și indicator, si mi-e din ce in ce mai clar, că nevoia e un filon de aur în mina vieții, iar suficienţa e doar un lingou de argint.


Tu ce înveţi din nevoia asta de-acum de sănătate, de curăţenie şi de sens?





Photo byToa HeftibaonUnsplash

تعليقات


bottom of page